Wervelkolom 

De wervelkolom: stabiliseert de romp en beschermt het zenuwstelsel 

De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels en (meestal) 5 lendenwervels. Bovenaan maakt het verbinding met het hoofd en onderaan met het bekken. Het is een essentieel onderdeel van het lichaam. De wervelkolom stabiliseert de romp en geeft het vorm. Hierdoor kunnen wij onszelf rechtop houden. Daarnaast beschermt het het zenuwstelsel. Het ruggenmergkanaal (spinale kanaal) verloopt namelijk door de wervelkolom heen. Dit alles zijn precies de redenen waarom vervormingen en/of letsels aan de wervelkolom zulke grote gevolgen kunnen hebben. Lees hieronder verder voor de aandoeningen en onze behandelingen.

Specialisten voor de Wervelkolom: 

Veel voorkomende nek- en rugklachten 

Problemen met de wervelkolom kunnen verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn aangeboren afwijkingen, groeistoornissen, vervormingen, slijtage, letsels, infecties en tumoren. Pijn in de nek of rug kan het gevolg zijn, maar ook problemen met de passerende zenuwen of het ruggenmerg.

 

Heeft u pijn in uw nek of rug? Is er uitstraling in armen en/of benen of zijn er coördinatiestoornissen? Bent u hard op uw nek of rug gevallen? Of schoot de pijn er plotseling in? Heeft u moeite met lopen? Is de vorm van uw nek of rug veranderd? Of de beweeglijkheid? Mogelijk heeft u een behandelbare nek- of rugafwijking. U kunt met een verwijzing van uw huisarts een afspraak maken. Orthopedie Groot Eindhoven heeft gespecialiseerde orthopedisch chirurgen. Zij zullen onderzoek doen en u de mogelijke behandelopties uitleggen. Lees hieronder verder voor de aandoeningen en onze behandelingen.

Hier vindt u alles over aandoeningen en behandelingen van de wervelkolom 

Anatomie

Slijtage

Nekhernia

Cervicale spondylodese

Rughernia

Spondylolisthesis (afgegleden wervel)

Lumbale spondylodese

Letsel (gebroken wervel)

Metastasen (kanker)

Cement

plastiek

Deformiteit: scoliose, kyfose

Spondylodiscitis (infectie)

Discografie