Triggervinger (triggerfinger) 

Heeft uw kind een vinger of duimpje dat blijft hangen? Blijft de vinger krom staan? Mogelijk heeft uw kind een triggervinger of triggerduim. Orthopedie Groot Eindhoven heeft gespecialiseerde (kinder)orthopedisch chirurgen. U kunt met een verwijzing van uw huisarts een afspraak maken. Uw (kinder)orthopedisch chirurg zal onderzoek doen en u de behandelopties uitleggen.

Meer weten? Hier vindt u aanvullende informatie:

Folder Triggerfinger Máxima Medisch Centrum

Specialisten Kinderorthopedie: 

Aandoening en mogelijke behandelingen 

Algemene informatie

 

De pezen in de vinger lopen door verschillende peeskokertjes. Door deze kokertjes blijven de pezen netjes kort langs het bot glijden. Bij een triggervinger is de pees te dik en/of het kokertje te nauw. Het peesje blijft dan hangen, waardoor het niet goed glijdt en gaat haperen. Dit kan een soort ontstekingsreactie geven. Deze ontstekingsreactie geeft vaak een beperking in het buigen en heel soms pijn en irritatie. Bij volwassenen betreft dit vaak de vingers; bij kinderen is het vaak de duim. Dit heet dan een triggerduim.

 

De operatie

 

De operatie vindt plaats onder narcose. Tijdens de operatie wordt het te nauwe peeskokertje opengemaakt en wijder gemaakt. Er kan direct worden getest of het peesje nu niet meer blijft hangen. Met hechtingen wordt het sneetje weer gesloten. Een paar uur na de operatie mag uw kind weer naar huis.

 

Nabehandeling

 

Na de operatie wordt een drukverband aangelegd om de vinger. Na een dag mag dit er weer van af. Het is erg belangrijk om de duim snel weer te bewegen.

 

Mogelijke complicaties en risico's

 

De kans op complicaties is klein bij deze operatie. De voornaamste is een wondinfectie. Roodheid, zwelling, koorts en (toename van) pijn kunnen hierop duiden. Neem contact op met het ziekenhuis als:

 

  • de wond gaat lekken;
  • de operatieplek rood/dik/warm wordt;
  • uw kind koorts (boven de 38,5°C) krijgt.

 

In uitzonderlijke gevallen kan het haperen van de vinger na een operatie terugkomen. Soms moet dan nogmaals de peeskoker worden geopend.

 

Herstel

 

Voor een goed herstel is het belangrijk dat uw kind de duim/vinger gewoon beweegt. Het spelen met de duim/vinger bevordert de genezing. Na 2 tot 4 weken moet de duim/vinger weer goed te gebruiken zijn.