Samenwerking OGE & TU/e 

Dinsdag 7 juli 2020

Voor de meer technische/fundamentele uitdagingen binnen de orthopedie werkt Orthopedie Groot Eindhoven (OGE) binnen verschillende (onderzoeks)projecten samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

 

Denk bijvoorbeeld aan de klinische uitdaging rondom het verwijderen van gips bij kinderen. Dit is voor veel kinderen een onprettige ervaring die gepaard kan gaan met angst. Deze angstreactie komt vooral door het harde en hoogfrequente geluid van de gipszaag. Op verzoek van Arnold Besselaar (kinderorthopedisch chirurg) en Jaap Tolk (Fellow kinderorthopedie) gingen twee groepen studenten binnen de TU/e innovation space aan de slag met de uitdaging om een kindvriendelijke methode te ontwikkelen voor het verwijderen van gips. Eind juni werden de eerste verrassende ideeën gepresenteerd die in het nieuwe studiejaar verder uitgewerkt worden.

 

Ook vraagstukken rondom voorste kruisband reconstructies en prothesiologie operaties, waarbij op celniveau onderzoek wordt gedaan, worden gezamenlijk opgepakt. Artsen van OGE en onderzoekers van de TU/e werken samen in het lab, bekijken uitdagingen in de operatiezaal en werken tijdens overleggen diverse ideeën uit. Deze kruisbestuiving biedt unieke kansen om onze patiëntenzorg nog verder te verbeteren. Doordat Rob Janssen (orthopedisch chirurg) eerder benoemd werd tot universitair hoofddocent Knee Reconstruction binnen de onderzoekseenheid Orthopaedic Biomechanics van de TU/e heeft de samenwerking ook een officieel karakter.

 

Recent zijn er naar aanleiding van de OGE-TU/e samenwerking ook twee wetenschappelijke artikelen geaccepteerd voor publicatie:

 

An ex vivo human osteochondral culture model

Kleuskens MWA, van Donkelaar CC, Kock LM, Janssen RPA and Ito K.

Journal of Orthopaedic Research (2020) https://doi.org/10.1002/jor.24789

 

Identifying potential patient-specific predictors for anterior cruciate ligament reconstruction outcome – a diagnostic in vitro tissue remodeling platform

van Vijven M, van Groningen B, Kimenai JN, van der Steen MC, van Doeselaar M, Janssen RPA, Ito K and Foolen J.

Journal of Experimental Orthopaedics (2020) https://doi.org/10.1186/s40634-020-00266-2