Remming van de lengtegroei 

Percutane epifysiodese 

Is uw kind veel langer dan leeftijdsgenoten? Is de verwachting dat uw kind te lang gaat worden? Zijn er meerdere familieleden met problemen met hun lange lichaamslengte? Mogelijk is remming van de lengtegroei van uw kind aangewezen. Orthopedie Groot Eindhoven heeft gespecialiseerde (kinder)orthopedisch chirurgen. U kunt met een verwijzing van uw huisarts een afspraak maken. Uw (kinder)orthopedisch chirurg zal onderzoek doen en u de behandelopties uitleggen.

Meer weten? Hier vindt u aanvullende informatie:

Folder Percutane epifysiodese Máxima Medisch Centrum

Specialisten Kinderorthopedie: 

Aandoening en mogelijke behandelingen 

Algemene informatie

 

Bij sommige jongens en meisjes is de verwachting dat ze erg lang worden. Wanneer dit extreem uitvalt, kan de groei worden afgeremd met een operatie door de kinderorthopedisch chirurg. Op basis van de prognose en het gewenste eindresultaat kan een lengte worden "gekozen".

 

In de uiteinden van de botten bevinden zich de groeischijven. Deze maken nieuw bot aan vanuit kraakbeencellen en zorgen voor je lengtegroei. Rond de knieën zitten de twee belangrijkste groeischijven van het lichaam. Hier komt het overgrote deel van de lengtegroei vandaan. Door de groei van deze groeischijven met een operatie te remmen, remmen we een belangrijk deel van de lengtegroei. De rug blijft wel gewoon doorgroeien.

 

Reden om een remming van de lengtegroei te doen

 

Deze operatie wordt voorgesteld als je dagelijks last hebt van je grote lengte en/of grote voetmaat.

 

Vóór de operatie

 

Zorg dat er vóór de opname een rolstoel en krukken in huis zijn. Deze kunnen worden gehuurd of gekocht bij een thuiszorgwinkel in de woonomgeving. Neem ze mee naar het ziekenhuis zodat de fysiotherapeut ze af kan stellen.

 

De operatie

 

Bij een percutane epifysiodese wordt de groeischijf uit het bot gefreesd (geboord). Percutaan betekent door de huid heen via een kleine opening. Op de plaats waar de groeischijf wordt "weggefreesd", groeit binnen enkele weken normaal botweefsel. Hierdoor wordt de lengtetoename van het bot helemaal geremd. Zonder een operatie zou dit ook gebeuren, maar dan op latere leeftijd. Hierdoor zou je langer doorgroeien.

 

De operatie vindt plaats onder narcose. De kinderorthopedisch chirurg maakt 2 kleine sneetjes aan de buitenkant ter hoogte van beide knieën (boven en onder het kniegewricht). Via deze sneetjes worden de groeischijven uit de botten gefreesd. Indien nodig, gebeurt dit ook bij beide voeten. Er worden dan ook nog drie sneetjes tussen de tenen bovenop de voet gemaakt.

 

Mogelijke complicaties en risico's

 

Bij elke operatie is er kans op complicaties. Naast algemene problemen, zoals een infectie of nabloeding, is het mogelijk dat de remming van de groei in de groeischrijven niet symmetrisch verloopt. Dit kan een standafwijking van je been geven, zoals een X- of O-been. Als dit in een vroeg stadium wordt opgemerkt, is soms een tweede operatie nodig. Dit komt echter zeer zelden voor.

 

Neem contact op met het ziekenhuis als:

  • de operatiewondjes gaan bloeden
  • de wondjes rood en warm aanvoelen
  • er koorts ontstaat
  • er hevige pijn ontstaat en pijnstillers niet helpen

 

Revalidatie en herstel

 

Na de operatie wordt er een drukverband om de knieën en eventueel voeten gedaan. Dit verband blijft drie dagen zitten en is bedoeld om de bloeduitstorting in de benen/voeten te verminderen. Pijnstilling kan plaatsvinden door een slangetje in je rug (epidurale catheter). Dit slangetje wordt op de operatiekamer geplaatst als je slaapt. Het blijft een aantal dagen zitten, zonder dat je er last van hebt. Wèl krijg je hierbij ook een slangetje in je blaas om te kunnen plassen. Door de epidurale katheter is het gevoel in je blaas namelijk óók verminderd. Als je een epidurale katheter krijgt, blijf je drie tot vijf dagen in het ziekenhuis. Als je naar huis mag, krijg je te horen of je al beperkt mag lopen met krukken.

 

Adviezen voor thuis:

 

  • De eerste dagen kun je de benen soms moeilijk buigen. Maak veel gebruik van rolstoel en soms van krukken, bijvoorbeeld om naar de wc te gaan.
  • Pas na twee weken mag je meer met krukken gaan lopen. Dit geeft jouw bot de tijd om aan te groeien.
  • Gebruik krukken en rolstoel goed; je mag namelijk absoluut niet vallen.
  • De hechtingen lossen vanzelf op. Na twee weken kom je terug bij de verpleegkundige kinderorthopedie voor wondcontrole. Hier krijg je indien nodig een verwijzing voor fysiotherapie. Na zes weken en na zes maanden vindt er een controle plaats bij de kinderorthopedisch chirurg. Hierbij worden dan ook röntgenfoto’s gemaakt.