Met 'big data' het resultaat van een knieprothese voorspellen 

Dinsdag 25 juni 2019

Orthopedie Groot Eindhoven doet onderzoek naar verwachtingsmanagement voor patiënten die een knieprotheseoperatie ondergaan. Voor optimaal verwachtingsmanagement is een voorspelling van het behandelresultaat essentieel. Jaap Tolk (orthopedisch chirurg in opleiding, MMC) en medeauteurs hebben voorspellingsmodellen gemaakt waarmee de kans op restklachten na de operatie kan worden voorspeld. Hiervoor werd gebruik gemaakt van 'big data' met gegevens van de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten.

 

De voorspellingsmodellen zullen worden toegepast bij de voorlichting voor een knieprotheseoperatie. Op deze manier kunnen we patiënten in de toekomst nog beter informeren over de voor- en nadelen van een knieprotheseoperatie.

 

De resultaten van het onderzoek werden recent gepresenteerd op het International Congress of Arthroplasty Registries (ISAR) congres in Leiden en op vrijdag 21 juni gepresenteerd op het Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) congres in Amsterdam. Hier is de studie genomineerd voor de DICA kwaliteitsprijs.

 

Deze studie werd uitgevoerd met subsidie van het van Rens Fonds en data van de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI).