Letsel van de kruisband 

De meest gevreesde knieblessure 

Heeft u uw knie verdraaid en zakt u er regelmatig doorheen? Werd de knie dik in de uren na de verdraaiing? Het doorzakgevoel van de knie kan het gevolg zijn van een scheur van uw voorste kruisband. U kunt met een verwijzing van uw huisarts een afspraak maken. Orthopedie Groot Eindhoven heeft gespecialiseerde orthopedisch chirurgen. Zij zullen onderzoek doen en u de behandelopties uitleggen.

Meer weten? Hier vindt u aanvullende informatie:

Folder Voorste kruisbandreconstructie Máxima Medisch Centrum

Folder fysiotherapie na voorste kruisband reconstructie

Folder Arthroscopie van het kniegewricht Máxima Medisch Centrum

Folder Kijkoperatie van de knie Catharina Ziekenhuis

Filmpje Reconstructie voorste kruisband 1

Filmpje Reconstructie voorste kruisband 2

Specialisten voor Kruisbandproblemen: 

Aandoening en mogelijke behandelingen 

Inleiding

 

De voorste kruisband is een belangrijk ligament (band) in de knie. Letsels van de voorste kruisband komen meestal voor bij sport (voetbal, korfbal, hockey en zaalsporten). Vaak is de knie in de eerste uren gezwollen en pijnlijk. Een goede diagnose is belangrijk voor later herstel.

 

Oorzaken

 

Sport is de belangrijkste oorzaak van een voorste kruisbandscheur. Andere oorzaken zijn verkeersongevallen of een ongelukkige draaibeweging van de knie. Vrouwen scheuren vaker de voorste kruisband dan mannen. Het kan op alle leeftijden voorkomen.

 

Symptomen

 

Een gescheurde voorste kruisband kan het gevoel geven dat u door de knie zakt bij draai- of sprongbewegingen. Dit kan voorkomen bij sport, maar soms ook bij alledaagse activiteiten. Vaak wordt de knie dik na een doorzakmoment. Bijkomende letsels van de knie (zijbanden, kraakbeen of meniscus) kunnen het klachtenbeeld veranderen.

Diagnostiek

 

De diagnose wordt gesteld door middel van gerichte vragen en een onderzoek van de knie. Een röntgenfoto wordt gemaakt om een botbreuk uit te sluiten. Soms is een MRI-scan of kijkoperatie noodzakelijk om de diagnose te bevestigen. Het is belangrijk om letsels van andere delen van de knie (meniscus, zijbanden, kraakbeen) te herkennen voor een optimale behandeling van het knieprobleem.

 

Behandeling

 

De mate van instabiliteit van de knie, bijkomende letsels en wensen voor activiteiten zijn bepalend voor het soort behandeling. Als de speling op de knie beperkt is, kan een periode van intensieve fysiotherapie, eventueel aangevuld met een kniebrace, een uitstekend resultaat geven. Als de speling van de knie ernstig is, u een draaisport wilt doen (zoals voetbal, hockey, zaalsporten) en u een blijvend instabiel gevoel heeft van de knie ondanks fysiotherapie, is het verstandig om de voorste kruisband te opereren.

 

Voorste kruisbandoperatie

 

De voorste kruisband kan niet worden gerepareerd. Bij een voorste kruisbandreconstructie (=operatie) worden 1 of 2 pezen van uw eigen hamstringspieren gebruikt om een nieuwe voorste kruisband in de knie te maken. Wetenschappelijke studies van onze coöperatie hebben aangetoond dat deze pezen weer aangroeien in het bovenbeen nadat ze zijn verwijderd. De kracht in de hamstringspieren is hersteld na 6 maanden. Via boorkanalen in het scheen- en dijbeen worden de pezen als dubbele streng op de juiste plaats in de knie geplaatst. Dit gebeurt via een kijkoperatie.

 

De pezen worden vastgezet in het boven- en onderbeen en na de operatie wordt een verband om de knie aangelegd. U mag na de operatie de knie volledig buigen en strekken en lopen met 2 krukken.

 

Revalidatie en herstel

 

Na ontslag uit het ziekenhuis is het verstandig om het been de eerste 2 weken enkele malen per dag hoog te leggen. Er kan een bloeduitstorting ontstaan door het verwijderen van de hamstringpezen uit het bovenbeen. U hoeft hier niet van te schrikken. De wondgenezing duurt 2 weken. In die periode mag u op 2 krukken lopen. Eén week na de operatie kunt u al starten met de revalidatie bij uw eigen fysiotherapeut. De revalidatie bij de fysiotherapeut vindt 2-3x per week plaats in de eerste paar maanden. De eindsituatie na operatie is bekend na 1 jaar. Fietsen kan in de regel na 3-4 weken. Draaisport (voetbal, hockey, zaalsport) is pas verstandig na 6-9 maanden. Controles op de polikliniek vinden plaats na 2 weken en 3 maanden.

 

Orthopedie Groot Eindhoven doet veel wetenschappelijk onderzoek naar voorste kruisbandreconstructies en revalidatie. Voordeel voor u is dat u wordt behandeld volgens de recentst bewezen inzichten.

 

Klik hier voor de consultkaart Voorste kruisbandletsel, die is opgesteld door onze beroepsvereniging NOV samen met de Patiëntenfederatie en de Federatie Medisch Specialisten (FMS).