Letsel van de knieband 

Meestal geen groot probleem 

Heeft u uw knie verdraaid? Heeft u pijn bij draaien of omdraaien? Zit de pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie? Heeft u het gevoel dat de knie naar binnen of buiten wegzakt? Het kan zijn dat u een kniebandletsel heeft. U kunt met een verwijzing van uw huisarts een afspraak maken. Orthopedie Groot Eindhoven heeft gespecialiseerde orthopedisch chirurgen. Zij zullen onderzoek doen en u de behandelopties uitleggen.

Specialisten voor de Knie: 

Aandoening en mogelijke behandelingen 

Algemene informatie

 

De stevigheid van de knie is afhankelijk van kniebanden. Kniebanden worden onderverdeeld in kruisbanden en collateraalbanden (zijbanden van de knie). De collateraalbanden verzorgen de zijdelingse stevigheid van de knie bij bewegen, lopen en sportactiviteiten. Op deze pagina vindt u informatie over letsels van de collateraalbanden van de knie.

Oorzaken

 

Een verdraaiing of directe klap tegen de zijkant van het been kan leiden tot een instabiliteit van de collateraalbanden. Afhankelijk van de richting van het letsel kunnen naast de collateraalbanden ook letsels ontstaan van de kruisbanden, meniscus of kraakbeen. Sportletsels en ongevallen zijn de meest voorkomende oorzaken van kniebandletsel.

 

Symptomen

 

De knie kan na het letsel blauwe plekken vertonen en dik worden. Letsel van de collateraalbanden uit zich door pijn en gevoel van instabiliteit aan de binnen- of buitenzijde van de knie.

 

Lichamelijk onderzoek

 

De orthopedisch chirurg controleert de stabiliteit van de kniebanden. Kenmerkend voor het letsel is een toename van de speling (instabiliteit) van de knie bij zijwaartse bewegingen. Er wordt specifiek gelet op de functie en stabiliteit van de knie, mogelijk aanvullende letsels van de knie en de stand van het been. Collateraalbandletsels kunnen gepaard gaan met beperkingen in het buigen en strekken van de knie, zwelling en pijnklachten met bewegen.

 

Diagnostiek

 

Röntgenfoto’s van de knie worden gemaakt om botbreuken uit te sluiten. Een MRI-scan kan worden gemaakt om aanvullende letsels van de knie te onderzoeken. De mate van instabiliteit kan echter níet met een MRI-scan worden beoordeeld. Dit gebeurt door de arts bij het lichamelijk onderzoek.

 

Behandeling

 

De behandeling van collateraalbandletsels is afhankelijk van het soort letsel en van eventuele aanvullende letsels van de knie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen letsels van de binnenzijde van de knie (mediaal collateraalband) en buitenzijde van de knie (lateraal collateraalband).

 

Instabiliteit van de mediale (binnenste) collateraalband

 

Deze band geneest, mits het letsel binnen twee weken adequaat wordt herkend en behandeld. U krijgt dan een brace die de knie stabiliseert en ook buigen en strekken mogelijk maakt. U dient de brace 24 uur per dag te dragen voor 6 weken. Nadien krijgt u een oefenprogramma bij de fysiotherapeut voor herstel naar uw oude activiteiten.

 

Indien het letsel pas na een paar weken wordt herkend, geneest het niet meer vanzelf en kan er een blijvende instabiliteit ontstaan. Operaties van de mediale collateraalband zijn alleen noodzakelijk bij een ernstige blijvende instabiliteit.

 

Instabiliteit van de laterale (buitenste) collateraalband

 

Ook deze band geneest, mits de mate van instabiliteit beperkt is en het letsel binnen twee weken wordt behandeld. Dit betekent een strekspalk of gips gedurende 3 weken gevolgd door een periode van fysiotherapie. Operaties van de laterale collateraalband zijn alleen noodzakelijk bij een ernstige (blijvende) instabiliteit.

 

Revalidatie en herstel

 

Bepalend voor een goed herstel zijn:

  • Tijdige herkenning en behandeling van het kniebandletsel
  • Eventuele aanvullende knieletsels

 

Indien er sprake is van een eenvoudig kniebandletsel is sporthervatting meestal weer mogelijk na 3-4 maanden.