Aandachtsgebieden 

 • Protheseproblemen
 • Heup
 • Knie
 • Voet
 • Algemene traumatologie

In het kort 

Ik heb altijd de ambitie gehad om te gaan werken in een groot perifeer opleidingsziekenhuis. Dit heb ik als noorderling in Eindhoven en Veldhoven dubbel kunnen waarmaken. In het Máxima MC doe ik mijn best om goed te luisteren naar patienten. Vervolgens maken wij samen een plan om het probleem dat op tafel komt op te lossen. Of het nu iets is dat geopereerd kan worden of (nog) niet: u kunt van mij duidelijke uitleg verwachten.

 

In mijn werk zet ik mij ook in om personeel bij te scholen en op te leiden. Ook hier is er sprake van wisselwerking, net als in de spreekkamer. De arts-in-opleiding-tot-specialist (AIOS) zorgt bijvoorbeeld voor een kritische blik op de geleverde patiëntenzorg. Iedere keer weer is er de uitdaging om te laten zien dat keuzes in diagnostiek en behandeling gebaseerd zijn op klinische ervaringen of wetenschappelijke bewijzen.

 

Voor patiënten van Orthopedie Groot Eindhoven is dit een extra garantie dat onze praktijk is gebaseerd op transparante zorg.

Opleiding en werkzaamheden 

Mijn studie geneeskunde heb ik in Groningen gevolgd, gecombineerd met stages in het Britse Oswestry. Na het behalen van mijn artsdiploma ben ik in 1998 mijn loopbaan begonnen op de afdeling orthopedie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Aansluitend heb ik onderzoek gedaan op de afdeling BioMedical Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit onderzoek voerde me ook naar het Queen's Medical Centre in Nottingham. In 2003 heb ik dit onderzoek afgesloten met het proefschrift 'Antibiotic release from bone cement under simulated physiological conditions'.

 

De opleiding tot orthopedisch chirurg heb ik hierna vanuit het Academisch Ziekenhuis Groningen gevolgd in Leeuwarden, Deventer en het traumacentrum Zwolle. In aansluiting hierop heb ik nog fellowships gevolgd van de Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie en de European Bone and Joint Infections Society in Milaan en Heidelberg.

 

Sinds 2009 ben ik werkzaam als orthopedisch chirurg in het Máxima Medisch Centrum. Sinds 2014 werk ik ook in het Catharina Ziekenhuis. Dit is in verband met het centraliseren van zorg voor orthopedische prothese-gerelateerde infecties. Mensen met problemen met hun heupprothese worden vanuit omringende ziekenhuis naar ons in Eindhoven verwezen. Ter verdere specialisatie hierin ben ik in 2013 nog een maand werkzaam geweest aan de 'Septische Abteilung' van de BG Klinik in Ludwigshafen am Rhein.

Onderzoek en wetenschap 

De beste basis voor de informatie die wij u geven, komt voort uit inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. Die verzamel ik niet alleen door het volgen van de literatuur en het bezoeken van congressen, maar ook door zélf onderzoek uit te voeren. Zo houd ik me bezig met het begeleiden van (semi-)artsen die onderzoek doen op het gebied van door Orthopedie Groot Eindhoven veel uitgevoerde operaties. Het blijkt dat het nog steeds de moeite waard is om de resultaten van dit onderzoek te presenteren en publiceren, aangezien belangrijke vragen nog niet goed beantwoord waren.

 

Tot slot houden we met een geavanceerde database alle revisieoperaties bij die we in het Máxima MC en het Catharina Ziekenhuis verrichten. Zo willen we de hierdoor te verwachten gezondheidswinst, maar ook de risico's die deze operaties met zich meebrengen, zo goed mogelijk inzichtelijk maken voor onze patiënten.

 

Voor een lijst van mijn PubMed publicaties, klik hier.

Nevenwerkzaamheden 

Binnen het Máxima MC ben ik betrokken bij de werkgroep PostOperatieve WondInfecties (POWI) en de Infectiecommissie.

 

Buiten de ziekenhuizen zet ik mij in voor de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). Ik ben lid van het Concilium Orthopaedicum dat de opleiding van orthopedisch chirurgen vorm geeft en bewaakt. Ook heb ik me bezig gehouden met de ontwikkeling van de richtlijn “Antibioticaprofylaxe bij tandheelkundige ingrepen bij patiënten met een gewrichtsprothese”.

Lidmaatschap beroepsorganisaties 

 • Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV)
 • Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG)
 • Federatie Medisch Specialisten (FMS)
 • European Bone and Joint Infection Society (EBJIS)
 • Nederlandse Vereniging voor Artroscopie (NVA)
 • Nederlandse Vereniging voor Orthopaedische Traumatologie (NVOT)
 • NOV werkgroep Orthopedische Infecties

Talen 

Nederlands, Engels, Duits, Fries

Aandachtsgebieden van Hans Hendriks 

Prothese

problemen

Heup

Knie

Enkel en voet

Algemene traumatologie

30 november 2016
Vandaag is de geheel vernieuwde website van Orthopedie Groot Eindhoven online gegaan! Maanden van voorbereidingen zijn hieraan vooraf gegaan.
Lees meer ››

Heeft u een vraag of ander bericht?

Hans Hendriks

Orthopedisch chirurg