Hamerteen / klauwteen 

Heeft u een pijnlijke hamerteen of klauwteen? Heeft u een pijnlijke drukplek op uw teen? Orthopedie Groot Eindhoven heeft gespecialiseerde orthopedisch chirurgen. U kunt met een verwijzing van uw huisarts een afspraak maken. Uw orthopedisch chirurg zal onderzoek doen en u de behandelopties uitleggen.

Meer weten? Hier vindt u aanvullende informatie:

Folder Operatie bij hamer- of klauwtenen Catharina Ziekenhuis

Folder Hamer- en/of klauwteencorrectie Máxima Medisch Centrum

Specialisten voor de Voet: 

Aandoening en mogelijke behandelingen 

Algemene informatie

 

De hamerteen is één van de meest voorkomende (voor)voetproblemen. Het is een vergroeide teen, maar anders dan de grote teen. Meestal gaat het om de tweede of derde teen. Er is een kromstand van de teen, waarbij er een pijnlijke knobbel is aan de bovenzijde van de teen. De klauwteen is eigenlijk een bijzondere vorm van hamerteen, waarbij de afwijking wat uitgebreider en hardnekkiger is. Klauwtenen staan vaak (gedeeltelijk of helemaal) uit de kom ten opzichte van het middenvoetsbeentje (subluxatie of luxatie).

 

Oorzaken

 

Hamertenen komen voor bij zowel mensen met "doorgezakte" voeten (platvoeten) als mensen met "holvoeten" (reuma, spier-/zenuwafwijkingen). Een hamerteen ontstaat ook nog wel eens naast een hallux valgus of bij mensen die te nauwe schoenen dragen. Klauwtenen zien we vaak bij mensen met holvoeten.

Symptomen

 

De symptomen van een hamerteen bestaan uit pijn, eeltvorming en het moeizaam lopen in schoenen. Bij mensen met hamertenen vervormen de tenen zich langzaam onder invloed van druk van schoenen en omliggende tenen en trek van de pezen. Langzaam aan wordt het eerste gewrichtje in een teen stijf en krom. Druk op het uitstekende stukje bot (aan de bovenzijde) leidt tot pijnlijke eeltvorming. De standsafwijking wordt vaak langzaam aan steeds erger.

 

Voor mensen met klauwtenen geldt hetzelfde, maar is er ook een overdruk onder het kopje van het middenvoetsbeentje en onder de punt van de teen. De nagel wordt soms recht de schoenzool in gedrukt, zodat ook nagelproblemen kunnen voorkomen.

 

Diagnostiek

 

De stand en beweeglijkheid van de tenen, de voet en de enkel zullen worden bekeken. Hierbij kan het handig zijn uw eventuele steunzolen mee te nemen naar de polikliniek. Het komt wel eens voor dat de kwaliteit hiervan niet zo goed is, of dat blijkt dat de zolen verkeerd worden gebruikt. Verder zullen röntgenfoto's van de voet worden gemaakt. Meestal geeft dit voldoende informatie om de juiste behandeling te kunnen bepalen.

 

Behandeling

 

Niet-operatieve behandeling

 

Door middel van een schoenaanpassing kan meer ruimte in de schoen worden gemaakt voor de kromstand van de teen. Ook kunnen aanpassingen aan de zolen bijdragen.

 

Operatieve behandeling

 

Soms is de hamerteen nog niet verstijfd. Dat betekent dat de teen krom staat, maar met de hand nog recht te maken is. In dat geval kan het verleggen van peesjes uitkomst bieden. De buigpeesjes, die de teen krom trekken, worden dan eerst gespleten. De helft ervan wordt vervolgens omgelegd en vastgemaakt aan de strekpees. Hierdoor wordt de strekpees sterker gemaakt en de buigpezen zwakker, waardoor de teen niet meer krom zal trekken.

 

Meestal is de hamerteen echter wèl al verstijfd (rigide). In dat geval is het probleem niet meer op te lossen door een peesomlegging. Dan moet het eerste kootje van de teen worden ingekort om de teen weer recht te kunnen krijgen. De teen wordt hierdoor iets korter, maar meestal niet korter dan de teen in gebogen toestand al was. Om de teen tijdens de genezing recht te houden, wordt vaak een metalen pinnetje in de teen geboord. Deze steekt uit aan de top van de teen en moet vier tot zes weken blijven zitten.

 

Bij een klauwteenoperatie gebeurt hetzelfde als zojuist bij de rigide hamerteen is uitgelegd. Aanvullend worden echter ook de strekpees verlengd en het kapsel rond het kopje van het middenvoetsbeentje vrijgemaakt.

 

Al deze operaties kunnen onder plaatselijke verdoving worden verricht, al is dat bij de klauwteencorrectie wel iets lastiger. Narcose of een ruggenprik zijn uiteraard ook mogelijk. Na de operatie komt er een drukverband om de voet.

 

Mogelijke complicaties en risico's

 

Zwelling

 

De voet kan soms lang dik en (dus) pijnlijk blijven. Met (veel) geduld en het zo veel mogelijk hooghouden van de voet, soms ondersteund door een steunkous, verdwijnt deze zwelling eigenlijk altijd.

 

Trombose

 

Bij een trombosebeen ontstaan er stolsels in de aders die het bloed afvoeren uit het been. Dit treedt soms op bij niet goed kunnen lopen, vooral als mensen er al een aanleg voor hebben. Alleen bij het gebruik van gips is het nodig om medicijnen te gebruiken die trombose voorkomen. Als het onverhoopt optreedt, moet u vaak maandenlang antistollingsmiddelen gebruiken.

 

Infectie

 

Een (wond)infectie kan na elke operatie optreden en dus ook na deze operatie. Vaak lukt het om, zonder re-operatie, de infectie met antibiotica te behandelen. Soms moet de wond worden geopend en zijn antibiotica via infuus nodig. Dan is heropname nodig.

 

Bloedvat-/ of zenuwletsel

 

Aan weerszijden van iedere teen loopt een vaat-/zenuwbundeltje. Deze kunnen tijdens de operatie beschadigd raken. Het is uiterst zeldzaam, maar als de teen geen bloed meer krijgt, kan deze afsterven. Dit gebeurt eigenlijk alleen als er tevoren al een slechte doorbloeding was. Zenuwletsel kan leiden tot doofheid van (een deel van) de teen. Vaak herstelt dit weer vanzelf.

 

Afbreken metalen pinnetje

 

Een enkele keer kan het voorkomen dat het metalen pinnetje dat na de operatie uit de teen steekt, afbreekt. Meestal hebben mensen het pinnetje of de teen dan gestoten.

 

Revalidatie en herstel

 

Het verband om uw voet mag u na 3 dagen zelf verwijderen. De eerste dagen is het belangrijk om veel rust te nemen, waarbij u dan de voet hoog legt. U mag belast lopen op een voorvoetontlastende schoen. Het metalen pinnetje wordt na 4 tot 6 weken op de polikliniek met een tang verwijderd. Dit kan zonder problemen zonder verdoving. Daarna mag en kunt u weer in uw eigen schoenen gaan lopen. Zwelling kan overigens best nog een poosje aanhouden.