Gipsbroek 

Heeft uw kind een heupdysplasie of heupluxatie? Heeft uw orthopedisch chirurg uw kind een gipsbroek geadviseerd? Orthopedie Groot Eindhoven heeft gespecialiseerde (kinder)orthopedisch chirurgen. Hieronder vindt u aanvullende informatie.

Meer weten? Hier vindt u aanvullende informatie:

Folder Gipsbroek Máxima Medisch Centrum

Specialisten Kinderorthopedie: 

Aandoening en mogelijke behandelingen 

Algemene informatie

 

Een gipsbroek is een verband van sneldrogend, lichtgewicht kunststof. De gipsbroek zit vanaf de taille tot aan de enkels (soms tot en met de voeten). Het heeft een uitsparing voor de luier. Aan de binnenkant heeft het een stoffen bekleding om de huid te beschermen. Meestal zit de gipsbroek om beide benen. Het wordt tussen de zes weken en drie maanden gedragen. Omdat uw kind in die periode groeit, moet het gips soms vervangen worden.

Redenen voor een gipsbroek

 

Een gipsbroek wordt voorgesteld bij kinderen die een heupdysplasie hebben. Deze methode wordt toegepast als andere behandelingen geen succes hebben. Een voorbeeld is een heup uit de kom die niet herstelt in een spreidbroekje. Ook na heupoperaties kan het zijn dat ter bescherming een gipsbroek wordt aangelegd. Uw (kinder)orthopedisch chirurg bespreekt dit met u.

 

Het aanbrengen van de gipsbroek

 

Uw (kinder)orthopedisch chirurg zal met u bespreken op welke manier de gipsbroek wordt aangebracht. Er zijn hiervoor twee mogelijkheden:

 

 • Uw kind wordt opgenomen op de afdeling kinderdagbehandeling en krijgt daar onder sedatie ("roesje") de gipsbroek
 • Uw kind wordt opgenomen op de afdeling kinderdagbehandeling en krijgt op de operatiekamer de gipsbroek aangelegd, gecombineerd met een operatie

 

De gipsbroek wordt in de juiste positie aangebracht. In het geval van een heupluxatie wordt tijdens de operatie meteen met een echo gekeken of de heup in de gipsbroek goed in de kom zit. Het eventueel verwisselen van de gipsbroek gebeurt meestal op de kinderdagbehandeling.

 

Tips voor de verzorging van uw kind

 

Wassen en verschonen

 

Uw kind mag met de gipsbroek niet in bad of onder de douche. Om te voorkomen dat het gips nat wordt, kunt u een washandje met niet te veel water gebruiken. Gebruik verder weinig zeep, omdat het moeilijk is met een washand alle zeepresten goed te verwijderen. Zo nodig kunt u het gips bedekken met plastic.

Als u de haren wilt wassen, raden wij u aan dit te doen op het aanrecht in de keuken. Let u er op dat het kind niet kan vallen. Sommige kinderen vinden haren wassen niet fijn. Daarnaast kan het zijn dat uw kind het contact met stromend water niet meer gewend is. Het kan dan helpen als u het kind eerst met de handjes onder het stromende water laat spelen.

 

Kleding

 

Uw kind kan een rompertje dragen over de luier. Vaak moet het rompertje één of twee maten groter zijn. Een gewone broek gaat niet over een gipsbroek. U kunt wel een grotere maat broek gebruiken. Het is ook mogelijk kleding op maat te laten (ver)maken. Laat dan een sluiting in de binnennaad van de broek plaatsen. Uw kind kan gewone sokken dragen. Soms is het prettig om grote sokken tot óver het gips te dragen om koude voeten te voorkomen.

 

Tillen

 

Een kind met een gipsbroek mag niet alleen onder de oksels worden opgetild. Ondersteun het onderlichaam altijd. Uw kind is door de gipsbroek zwaarder en moeilijker te tillen. Om rugklachten bij uzelf te voorkomen is een goede werk- en tilhoogte belangrijk. Maak de commode of aankleedtafel zo hoog mogelijk en verhoog ook de bodem van bed of box.

 

Rugligging

 

Als uw kind op de rug ligt, ondersteun dan de beentjes met een kussen of een handdoekrol. Zo voorkomt u dat uw kind last krijgt van de druk van het gips in de rug. Doordat op deze manier de beentjes hoger liggen, wordt ook zwelling van de voetjes voorkomen.

 

Luier

 

We adviseren u om de luier in de gipsbroek te leggen. De gipsbroek geeft daarvoor voldoende ruimte. Zo voorkomt u dat het gips vies en nat wordt door urine en ontlasting. Het materiaal dat wordt gebruikt om een gipsbroek aan te leggen is bestand tegen vochtigheid. Indien nodig kunt u het schoonmaken met een sopje en drogen met een föhn. Verschoon uw kind regelmatig, om te voorkomen dat het gips vies wordt.

 

Drukplekken

 

Op de billen, de onderrug en de stuit kunnen drukplekken ontstaan. Dit voorkomt u door de huid met een uitgeknepen washand met koud water te wassen, het liefst zonder zeep. Daarna de huid insmeren met babyzalf, zinkzalf of olie. Ook is het goed het kind afwisselend op de buik en de rug te leggen. Mocht u merken dat het kind ziek wordt, koorts krijgt of er een nare geur ontstaat, is er mogelijk sprake van een drukplek of -wond. Neemt u dan contact op met de gipskamer.

 

Beweeglijkheid

 

Na verloop van tijd kan een kind met een gipsbroek zich meestal omrollen. In buikligging kan het proberen te tijgeren. Soms gaat een kind staan. Dit mag u niet stimuleren door het kind bijvoorbeeld rechtop te zetten op de voetjes.

 

Spelen

 

Kinderen gaan graag op ontdekkingstocht. Op een vloerkleed of op het gras kan een kind op de buik op de grond spelen. Dit is, naast een andere kijk op de wereld, ook een goede oefening voor de rugspieren. Vanaf negen maanden gaan veel kinderen kruipen. Ook dit is met een gipsbroek mogelijk.

 

Voeding

 

Uw kind beweegt in de gipsbroek minder dan normaal. Het heeft daarom ook minder calorieën nodig. Geef uw kind verspreid over de dag kleinere porties eten. Geef geen voedingsmiddelen die extra gasvorming in de darmen veroorzaken zoals uien, bonen en erwten.

Als u nog borstvoeding geeft, kunt u daarmee doorgaan. Het is soms even uitproberen wat de beste houding is voor u en uw kind. Een hoofdkussen of borstvoedingskussen kan hierbij heel handig zijn.

 

Krampjes

 

Een kind met krampjes kan veel last hebben van de gipsbroek. Het gips belemmert immers het optrekken van de beentjes. We adviseren u om na het voeden wat langer de tijd te nemen om het kind goed te laten boeren. Als de krampen een probleem worden, neem dan contact op met de verpleegkundige kinderorthopedie.

 

Slapen

 

Soms krijgen kinderen andere slaapgewoonten, bijvoorbeeld korter slapen. Kramp, jeuk en het onvermogen om te kunnen draaien, zorgen soms voor onrustige nachten. Enkele tips:

 

 • Leg een kussen onder de benen
 • Worden kinderen huilend wakker, dan hebben ze meestal kramp. Masseren van enkels en voeten kan helpen.
 • Kinderen in een gipsbroek hebben het vaak sneller warm. Houd hier rekening mee bij het toedekken van uw kind.

 

Vervoer en meubilair

 

Het is belangrijk om de hulpmiddelen waarin u uw kind vervoert aan te passen. In een autozitje kunt u bijvoorbeeld een dikke handdoek of molton leggen, zodat de beentjes zonder belemmering kunnen worden gespreid. Ook het zitmeubilair moet waarschijnlijk enigszins worden aangepast.

Op de website van de vereniging aangeboren heupafwijkingen (www.heupafwijkingen.nl) vindt u informatie over aangepaste wandelwagens of autostoeltjes, wipstoeltjes en kinderstoelen. Houdt u rekening met de veiligheid. Maxicosi(R) levert ook huurstoeltjes voor kinderen met een gipsbroek.

 

Tips voor de verzorging van het gips

 

De gipsbroek blijft een aantal weken zitten. Het is belangrijk dat het gips niet te nat wordt. Kleine beschadigingen zijn niet erg. Scheuren of breuken kunnen dat wèl zijn, omdat die beweging in het gips mogelijk kunnen maken. Daarom adviseren we u:

 

 • Verschoon regelmatig de luiers
 • Droog nat geworden gips met een föhn (niet te heet) of met papieren zakdoekjes. Vergeet niet om de zakdoekjes daarna weer te verwijderen
 • Vies gips reinigt u met weinig water en droogt u met de föhn
 • Als het gips gaat kruimelen of slijten, neemt u contact op met de gipskamer
 • Bij ontlasting of diarree veegt u met in babyolie gedrenkte wegwerpdoekjes het gips en de huid schoon. NB: Het verwisselen van het gips heeft een grote impact op het kind. Daarom wordt dit niet gedaan als het gips slechts een beetje vies is.

 

Controleer regelmatig of:

 

 • het gips niet te strak zit en niet knelt
 • de tenen mooi roze zijn
 • de voetjes niet te koud of te warm zijn
 • de tenen kunnen bewegen
 • de tenen niet dikker worden
 • uw kind goed recht in het gips blijft liggen
 • er geen scherpe randjes aan het gips zitten

 

Het verwijderen van de gipsbroek

 

Het gips wordt gewoonlijk op de gipskamer verwijderd. De huid herstelt zich in een paar dagen. Als het gips eraf wordt gehaald, is de huid geel en schilferig. Dit kan jeuk veroorzaken. De huidschilfers kunnen er niet in één keer worden afgewassen. Na het bad kunt u de huid insmeren met een bodylotion of olie.