Gebroken onderbeen 

Crurisfractuur 

Heeft u uw onderbeen gebroken? Dan zult u zijn/worden opgenomen in het ziekenhuis en zo snel als mogelijk worden geopereerd. Een onderbeen kan op verschillende manieren zijn gebroken en kan ook op verschillende manieren worden geopereerd. Orthopedie Groot Eindhoven heeft hierin gespecialiseerde orthopedisch chirurgen. Ons streven is om u zo snel mogelijk weer op de been te krijgen en u hierin zo goed mogelijk te begeleiden.

Meer weten? Hier vindt u aanvullende informatie:

Folder Verwijderen van bevestigingsmateriaalna een botbreukoperatie Catharina Ziekenhuis

Folder Operatief verwijderen van osteosynthesemateriaal Máxima Medisch Centrum

Specialisten voor Traumatologie: 

Aandoening en mogelijke behandelingen  

Algemene informatie

 

Het onderbeen bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het kuitbeen. Bij een breuk kan het zijn dat één van de twee botten breekt of allebei.

 

Oorzaken

 

Een breuk van het onderbeen treedt op bij direct inwerkend geweld of bij hoog-energetisch (zwaar) letsel zoals een auto-ongeluk. 

 

Symptomen

 

Uiteraard pijn en niet meer kunnen staan op het been. Daarnaast kan soms schade aan een bloedvat of zenuw zijn ontstaat door het trauma. Beide zijn zeldzaam en ontstaan vooral bij penetrerende (scherpe) letsels.

 

Diagnostiek

 

Meestal volstaat het om röntgenfoto's te maken. Bij complexe breuken kan het een enkele keer nodig zijn om een CT-scan te maken.

 

Behandeling

 

Niet-operatieve behandeling

 

Dit is aangewezen bij vooral de stabiele, dwarse of spiraalvormige breuken die niet of weinig zijn verplaatst. In eerste instantie wordt dan een bovenbeengips aangelegd. Zodra de eerst zwelling is afgenomen, kan een goed aansluitend onderbeengips worden aangelegd. Later wordt dit gevolgd door een loopkoker of afneembare brace.

 

Operatieve behandeling

 

Als er veel schade van de weke delen is, is operatieve behandeling eigenlijk altijd aangewezen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een open fractuur. Dit is als het bot door de huid naar buiten steekt of heeft gestoken. Andere redenen om te opereren zijn instabiele of verplaatste breuken of als mensen snel weer moeten/willen kunnen belasten op het been.

 

Er zijn verschillende operatietechnieken. Vaak wordt gekozen voor een mergpenfixatie. Dat is een pen die in de mergholte in het bot wordt geplaatst. Hiermee wordt het bot dus binnenin gestabiliseerd. Als de breuk doorloopt in het gewricht (vaak de enkel), is een fixatie met een mergpen meestal niet voldoende mogelijk. Dan zal een stabilisatie worden gemaakt met een metalen plaat tegen het bot aan. Deze wordt met schroeven vastgezet.

 

Mogelijke complicaties en risico's

 

Infectie

Een wondinfectie is een vervelende complicatie. De kans hierop is gelukkig klein. Om infecties te voorkomen, zult u rond de operatie antibiotica krijgen toegediend. De kans op een infectie is verhoogd na een open beenbreuk.

 

Vertraagd of niet vastgroeien van het bot

Soms kan dit worden opgelost door operatief één of meer schroeven uit de pen te verwijderen. Soms is echter een uitgebreidere heroperatie nodig.

 

Compartimentsyndroom

Hierbij raken de spieren zodanig gezwollen en/of in de knel, dat de doorbloeding van het been in het gedrang komt. Dit komt bij onderbeenbreuken wel eens voor.

 

Andere functiebeperkingen

Ook als het bot is vastgegroeid, kunnen er nog functiebeperkingen zijn. Dit kan bestaan uit blijvend krachtverlies in het been, een onderbeen dat meer naar buiten of naar binnen gedraaid staat, beenlengteverschil of aanhoudende enkel-, knie- of heupklachten.

 

Revalidatie en herstel

 

De revalidatie verloopt meestal onder begeleiding van een fysiotherapeut. U moet er rekening mee houden dat u meer dan 6 tot 12 weken nodig heeft voordat u het been weer redelijk goed kunt gebruiken. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van het been zal meestal pas na zo'n 6 maanden worden bereikt. Maar soms kan dit ook wel een jaar duren.