Gebroken bovenbeen 

Femurschachtfractuur 

Heeft u uw bovenbeen gebroken? Dan zult u zijn/worden opgenomen in het ziekenhuis en zo snel als mogelijk worden geopereerd. Een bovenbeen kan op verschillende manieren zijn gebroken en kan ook op verschillende manieren worden geopereerd. Orthopedie Groot Eindhoven heeft hierin gespecialiseerde orthopedisch chirurgen. Ons streven is om u zo snel mogelijk weer op de been te krijgen en u hierin zo goed mogelijk te begeleiden.

Meer weten? Hier vindt u aanvullende informatie:

Folder Verwijderen van bevestigingsmateriaalna een botbreukoperatie Catharina Ziekenhuis

Folder Operatief verwijderen van osteosynthesemateriaal Máxima Medisch Centrum

Specialisten voor Traumatologie: 

Aandoening en mogelijke behandelingen  

Oorzaken

 

Een bovenbeenbreuk ontstaat meestal als gevolg van een hoogenergetisch (zwaar) trauma (verkeersongeluk, val van hoogte) of draailetsel. Een andere oorzaak kan zijn dat zich een uitzaaiing van kanker in het bot bevindt, waardoor deze (gemakkelijker) breekt. Dit heet een pathologische breuk.

 

Symptomen

 

Uiteraard pijn en niet meer kunnen staan op het been. Eén van de belangrijkste gevolgen van een bovenbeenbreuk is bloedverlies. Dit kan oplopen tot wel 3 liter. Daarnaast kan soms schade aan een bloedvat of zenuw zijn ontstaat door het trauma. Beide zijn zeldzaam en ontstaan vooral bij penetrerende (scherpe) letsels.

 

Diagnostiek

 

Meestal volstaat het om röntgenfoto's te maken. Bij complexe breuken kan het een enkele keer nodig zijn om een CT-scan te maken.

 

Behandeling

 

De behandeling van bovenbeenbreuken is eigenlijk altijd operatief. Bij multitraumapatiënten, dat wil zeggen patiënten met meerdere letsels, moeten deze breuken zo snel mogelijk worden gestabiliseerd. Hiermee wordt de verpleegbaarheid vergroot en het risico op het optreden van extra schade zo veel mogelijk beperkt. In die gevallen wordt vaak gekozen voor een behandeling met een frame om het been (externe fixatie) als tijdelijke, snelle behandeling. Na stabilisatie van de patiënt volgt dan een uitgestelde, definitieve behandeling. Bij open fracturen (het gebroken bot steekt naar buiten of heeft dat gedaan) wordt zo snel mogelijk antibiotica via een infuus toegediend, de wond schoongemaakt en een operatieve stabilisatie verricht.

 

Er zijn verschillende operaties mogelijk:

  • plaatosteosynthese (plaat en schroeven)
  • intramedullaire osteosynthese (mergpen in het bot)
  • externe fixatie (frame om het been)

 

Uw arts zal u uitleggen voor welke operatie is/wordt gekozen en waarom.

 

Mogelijke complicaties en risico's

 

Infectie

Een wondinfectie is een vervelende complicatie. De kans hierop is gelukkig klein. Om infecties te voorkomen, zult u rond de operatie antibiotica krijgen toegediend. De kans op een infectie is verhoogd na een open beenbreuk.

 

Vertraagd of niet vastgroeien van het bot

Soms kan dit worden opgelost door operatief één of meer schroeven uit de pen te verwijderen. Soms is echter een uitgebreidere heroperatie nodig.

 

Compartimentsyndroom

Hierbij raken de spieren zodanig gezwollen en/of in de knel, dat de doorbloeding van het been in het gedrang komt. Dit komt bij bovenbeenbreuken zelden voor.

 

Andere functiebeperkingen

Ook als het bot is vastgegroeid, kunnen er nog functiebeperkingen zijn. Dit kan bestaan uit blijvend krachtverlies in het been, een onderbeen dat meer naar buiten of naar binnen gedraaid staat, beenlengteverschil of aanhoudende heup- en knieklachten.

 

Revalidatie en herstel

 

De revalidatie verloopt meestal onder begeleiding van een fysiotherapeut. U moet er rekening mee houden dat u meer dan 6 tot 12 weken nodig heeft voordat u het been weer redelijk goed kunt gebruiken. Volledig normaal en pijnvrij gebruik van het been zal meestal pas na zo'n 6 maanden worden bereikt. Maar soms kan dit ook wel een jaar duren.