Brace bij scoliose 

Heeft uw kind een brace voorgeschreven gekregen in verband met scoliose? Heeft hij of/zij een verkromming in de rug? Staat hij of zij scheef? Is er sprake van een "bochel"? Komt scoliose in de familie voor? Orthopedie Groot Eindhoven heeft gespecialiseerde (kinder)orthopedisch chirurgen. U kunt met een verwijzing van uw huisarts een afspraak maken. Uw (kinder)orthopedisch chirurg zal onderzoek doen en u de behandelopties uitleggen.

Meer weten? Hier vindt u aanvullende informatie:

Folder Scoliose Máxima Medisch Centrum

Specialisten Kinderorthopedie: 

Aandoening en mogelijke behandelingen 

Algemene informatie

 

Soms is het nodig een scoliose met een brace te behandelen. Die brace is een kunststof korset. De brace steunt op het bekken en drukt op de bocht(en), waardoor de scoliose wordt gecorrigeerd. Het doel van de brace-behandeling is om het toenemen van de verkromming(en) te stoppen.

 

Door de brace ben je minder vrij in bewegen. Daarnaast is de brace ook van invloed op je uiterlijk. Sommige kleding kun je niet meer dragen. Dat valt allemaal niet mee als je jong bent en leuke dingen met leeftijdsgenoten wilt doen. Maar weet goed dat als je scoliose niet goed en/of niet op tijd wordt behandeld, je later ernstige (rug)klachten kunt krijgen.

 

Soorten braces

 

Er zijn verschillende soorten braces. Afhankelijk van leeftijd, de stijfheid van de bocht en het type bocht wordt bepaald welke brace het meest geschikt is:

 

Triacbrace

 

Deze brace wordt een enkele maal voorgeschreven, namelijk alleen voor behandeling van flexibele en kleine bochten.

 

Bostonbrace

 

Dit is een stuggere brace. Deze sluit aan de achterzijde en is dus wat lastig zelf aan te doen. Om een Bostonbrace te kunnen maken, moet de orthopedisch instrumentmaker een aantal maten opnemen van je lichaam. Aan de hand van deze maten maakt een atelier elders in Nederland de brace. Later past de instrumentmaker hier de brace verder aan op jouw lichaam.

Triacbrace

Bostonbrace

Controles

 

Vervolgens wordt de brace regelmatig gecontroleerd. Elke 4 tot 8 maanden is er een poliklinische controle bij de kinderorthopedisch chirurg. Daarnaast vindt er elke drie maanden een controle bij de orthopedisch instrumentmaker plaats. Ongeveer een maand na het starten van het dragen van de brace, wordt een röntgenfoto gemaakt met de brace aan. Soms worden ook foto’s gemaakt waarbij je zijdelings moet buigen. Hiermee kan de beweeglijkheid van de bocht worden beoordeeld.

 

Praktische opmerkingen/tips

 

 • Het is verstandig je huid voor te bereiden op het dragen van de brace. Dit kan door deze regelmatig in te smeren met kamferspiritus. Dit verhardt namelijk de hoornlaag van de huid.
 • Afhankelijk van een aantal criteria, zoals ernst van de bocht en groeipotentie, geven we je een advies hoeveel tijd je de brace moet dragen. Eerst moet je een opbouwschema doorlopen. Daarna zul je ongeveer 23 uur per dag de brace moeten dragen.
 • We raden aan de brace zeker ook ’s nachts te dragen, omdat je dan het hardst groeit. Daarnaast is het belangrijk de brace óók overdag te dragen. Overdag voorkomt de brace dat de zwaartekracht aan de rug trekt en zo de kromming verergert. We proberen echter altijd in overleg een behandelschema op te stellen, zodat het voor jou ook een beetje werkbaar is.
 • Kinderen ervaren een bracebehandeling zeer wisselend. Sommigen zien het belang ervan in en accepteren de brace zonder meer. Andere kinderen zetten zich meer af tegen de behandeling en hebben moeite de brace volgens afspraak te dragen.
 • We schrijven een brace alleen voor als er een goede indicatie (reden) voor is. Het doel is de ontwikkeling van de bocht tegen te gaan. Zo voorkomen of beperken we complicaties voor je latere leven, zoals slijtage van de wervelkolom, afgenomen longfunctie en/of beschadiging van zenuwbanen. Daarnaast geldt: hoe kleiner de bocht, hoe kleiner de gibbus (bochel) (en dus hoe minder zichtbaar die is!).
 • Een bracebehandeling is niet altijd effectief. Soms zijn bochten, ondanks de brace, moeilijk te beheersen en gaan hoe dan ook hun eigen weg.
 • Soms weigeren kinderen de brace te dragen. Dit kan leiden tot ruzies met vader en/of moeder als zij het kind proberen te overtuigen de brace volgens voorschrift te dragen. Ook komt het voor dat ouders onderling verschillende opvattingen hebben over het nut van de bracebehandeling. Ook hierdoor kunnen mis(ver)standen ontstaan.
 • Soms stuit je op onbegrip van medeleerlingen op school in de vorm van pesten, negeren en/of uitstoten. Misschien kun je dit voorkomen door voorafgaande aan de behandeling open en eerlijk over je aandoening en therapie te vertellen. Een handige manier is om hierover een spreekbeurt te houden. Uiteraard moet je dit alleen doen als je er aan toe bent.
 • Door het dragen van wijdere kleding is de brace redelijk te verbergen. Onze ervaring is wel dat kleding door het dragen van een brace sneller slijt.
 • Het dragen van een brace kan vermoeiend zijn. Neem daarom af en toe de tijd om even rust te nemen.
 • Een bracebehandeling wordt altijd ondersteund door oefentherapie in de brace en/of uit de brace.
 • Sporten vinden we erg belangrijk voor de ontwikkeling van je spieren en longen. In principe zijn er geen beperkingen, welke sport je ook kiest (tenzij je geopereerd moet worden). Belangrijk is dat je iets doet waar je plezier aan beleeft. Tijdens het sporten mag je de brace uitdoen. Dit geldt trouwens ook voor de gymlessen op school.