Botbreuken, een voorspoedig herstel 

Meer weten? Hier vindt u aanvullende informatie:

Folder Botbreuken Máxima Medisch Centrum

Specialisten voor Traumatologie: 

Wat kunt u doen? 

Algemene informatie

 

Een botbreuk heet in het medisch jargon: fractuur. Een botbreuk kan variëren van een barst of scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan.

 

Symptomen

 

In vrijwel alle gevallen doet een botbreuk pijn. Vaak kan men het bot horen of voelen breken en weet men meteen dat het is gebroken. Het gebied rond de breuk wordt gevoelig en zwelt op.

 

Diagnostiek

 

Meestal kan met röntgenfoto's de botbreuk worden vastgesteld. Soms is het nodig om bijvoorbeeld een CT-scan te maken om de botbreuk vast te stellen of om de details ervan beter te onderzoeken.

 

Genezing van een botbreuk

 

Zodra een botbreuk is opgetreden, gaat het lichaam de gewonde plek verdedigen en start een genezingsproces. Er treedt een bloeding op ter hoogte van de breuk. Er vormt zich een bloedstolsel en bindweefselcellen gaan ingroeien in hun omgeving. Deze maken stevige draden waarin weer kalk wordt afgezet door nieuwe botcellen. Dit duurt ongeveer zes tot acht weken. Zo groeit het bot geleidelijk weer vast en wordt het daarna weer hard. Op de plek van de breuk ontstaat een verdikking van nieuw gevormd bot. Later verdwijnt dit meestal weer.

 

Positieve invloeden op botgenezing

 

Voeding

 

Gezonde en gevarieerde voeding is van belang tijdens elk genezingsproces.

Calcium. Dit is een belangrijke bouwstof van de botten. Volwassenen hebben gemiddeld een inname van 1000 mg calcium per dag nodig. Voor mensen boven de 70 jaar is dit zelfs 1200 mg per dag. Calcium zit vooral in zuivelproducten maar ook in (groene) groenten, noten en zaden. Een gevarieerde voeding, met per dag drie á vier porties zuivel (beker melk, schaaltje yoghurt of een plak kaas) bevat voldoende calcium. Meer calcium gebruiken heeft geen èxtra effect op uw botten of de genezing van uw botbreuk.

Vitamine C. Dit is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten (opbouw van bindweefsel), tanden, huid en bloedvaten. De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn groente, fruit en aardappelen. Bij vrouwen met een gebroken pols helpt het slikken van tabletten vitamine C om het risico op dystrofie (waarbij de botbreuk niet goed herstelt) te verminderen. Zij mogen 1000 mg vitamine C per dag extra gebruiken voor een periode van 6 tot 8 weken.

Vitamine D. Dit is een vitamine die wordt aangemaakt als gevolg van zonlicht. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium uit onze voeding en zorgt dat de calcium goed wordt vastgehouden in het bot. Ook is vitamine D belangrijk voor spierkracht en bij valpreventie. Specifieke groepen mensen kan worden aangeraden om extra vitamine D te gebruiken in de vorm van tabletten of druppels. Deze zijn te koop bij apotheek of drogist.

 

Bewegen

 

Bij een botbreuk is het moeilijk om voldoende te bewegen. Toch is het belangrijk om dit te doen. Bespreek de mogelijkheden met uw arts, verpleegkundige of fysiotherapeut. Regelmatig voldoende beweging zorgt voor sterke botten en vermindert het risico op hartziekte, beroerte, diabetes, depressie, vallen en osteoporose. Voldoende lichaamsbeweging bestaat normaal gesproken uit minimaal een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit (zoals stevig wandelen of fietsen) op minimaal vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week.

 

Negatieve invloeden op botgenezing

 

Roken

 

Roken heeft effect op de botgenezing. Mensen die roken hebben vaker een vertraagde genezing van hun botbreuk en een grotere kans op complicaties. Roken draagt ook bij aan het ontstaan van botontkalking. Het advies is dus om te stoppen met roken.

 

Alcohol

 

Alcoholgebruik vergroot de kans op vallen (en daarmee de kans op botbreuken). Het advies is dus: geen of beperkt alcoholgebruik.

 

Voorkómen van botbreuken

 

Het voorkómen van een (nieuwe) botbreuk bestaat uit het zo goed mogelijk opvolgen van alle bovenstaande adviezen. Als u 50 jaar of ouder bent en een botbreuk hebt opgelopen, is het belangrijk om uw botdichtheid (het kalkgehalte in uw botten) te laten meten. Het meten van deze dichtheid gebeurt met een speciale scan. Het is ook belangrijk om te weten welke risicofactoren u hebt op het krijgen van osteoporose of nieuwe botbreuken. Dit kan via de osteoporosepolikliniek. Als u op onze spoedeisende hulp bent geweest en voor osteoporosescreening in aanmerking komt, zult u een uitnodiging krijgen van de osteoporosepolikliniek.

 

Osteoporosepolikliniek

 

Het doel van de osteoporosepolikliniek is het voorkomen van (nieuwe) botbreuken. Een afspraak op deze polikliniek is meestal eenmalig en bestaat uit twee delen. Eerst krijgt u een botdichtheidsmeting (DEXA-scan) op de röntgenafdeling en aansluitend heeft u een gesprek met een gespecialiseerde verpleegkundige en een internist. De uitslag van de scan wordt besproken. Indien nodig krijgt u adviezen over preventie of behandeling van botontkalking. Als een aanvullende behandeling nodig is, gaat dat meestal via uw huisarts.