Anatomie van enkel en voet 

Enkel en voet: dragers van het hele lichaam  

De enkel wordt gevormd door de 2 botten uit het onderbeen - het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) - samen met het sprongbeen (talus). Dit gewricht noemen we het bovenste spronggewricht. In de voet bevinden zich 28 botten en 33 gewrichten. De voet bestaat uit 3 gedeelten: de achtervoet, de middenvoet en de voorvoet.

  • De achtervoet bestaat uit het hielbeen (calcaneus) en het sprongbeen (talus). Het gewricht tussen deze beide botten noemen we het onderste spronggewricht.
  • De middenvoet bestaat uit diverse voetwortelbeentjes (naviculare, cuboideum, cuneiforme mediale, cuneiforme intermedius en cuneiforme laterale).
  • De voorvoet bestaat uit de 5 middenvoetsbeentjes (metatarsalia) en de tenen (hallux en phalangen).

Er zijn ook diverse pezen en banden (ligamenten) in de enkel en voet aanwezig. Enkele hiervan zullen we specifiek benoemen:

  • De achillespees. Dit is de verbinding tussen het hielbeen en de kuitspier. Deze pees zorgt ervoor dat wij op onze tenen kunnen staan.
  • De tibialis posteriorpees. Deze pees loopt aan de binnenzijde van de voet en enkel. Bij een doorgezakte voet kan deze pees opgerekt of beschadigd raken.
  • De fascia plantaris. Dit is de sterke band die in de voetzool loopt van de kopjes van de middenvoetsbeentjes tot aan het hielbeen. Deze structuur is erg pijnlijk bij het zogenaamde hielspoor.
  • De enkelbanden. Aan de binnen- en buitenzijde van de enkel. Deze zorgen voor stabiliteit.

 

In de voet en enkel lopen 2 grote slagaders (arteria tibialis posterior en arteria dorsalis pedis), zeer veel kleinere slagadertjes en even zovele aders. Ook zijn er enkele grote zenuwtakken (nervus tibialis en nervus peroneus) en zeer veel kleinere die zorgen voor het gevoel in de voet, maar ook voor de aansturing van alle spieren.

Specialisten voor de Enkel en voet: