Afgegleden heupkop (epifysiolysis capitis femoris) 

Epifysiolysis capitis femoris 

Heeft uw kind vrij plotseling pijn in de heup of lies gekregen? Is hij of zij ineens moeilijk gaan lopen? Mogelijk heeft uw kind een afgegleden heupkop ('epifysiolysis capitis femoris'). Orthopedie Groot Eindhoven heeft gespecialiseerde (kinder)orthopedisch chirurgen. U kunt met een verwijzing van uw huisarts een afspraak maken. Uw (kinder)orthopedisch chirurg zal onderzoek doen en u de behandelopties uitleggen.

Specialisten Kinderorthopedie: 

Aandoening en mogelijke behandelingen 

Algemene informatie

 

Bij een epifysiolyse van de heup (Slipped Capital Femoral Epiphysis = SCFE) is er een afglijding van de heupkop, juist ter plaatse van de groeischijf. Dit gebeurt juist dáár omdat de groeischijf zwakker is dan het bot. De groeischijf is daardoor kwetsbaarder dan het bot.

Het grootste gevaar van een epifysiolyse is het afsterven van de heupkop. Hierdoor ontstaat een erg afwijkend heupgewricht. Dit blijft meestal pijn doen en heeft een beperkte beweeglijkheid. Als het afglijden maar minimaal is, is de kans op deze late problemen ook kleiner.

 

Oorzaken

 

Er zijn twee oorzaken voor een epifysiolyse van de heup. Het afglijden kan door een plotse kracht optreden, zoals een trauma met een harde val of met een botsing met het been vooruit. De andere oorzaak is een stoornis in de sterkte van de groeischijf, zoals bijvoorbeeld bij hormoonafwijkingen.

 

Het afglijden van de heupkop kan geleidelijk en langzaam ontstaan of plotseling en snel (respectievelijk chronisch of acuut). Ook combinaties hiervan komen voor. Een epifysiolyse is een zeldzame aandoening. Het komt meer bij jongens dan bij meisjes voor, meestal vlak voor de puberteit. Zodra de groeischijf is gesloten (dat is wanneer iemand is uitgegroeid), kan er geen afglijding meer optreden.

 

Symptomen

 

Bij een epifysiolyse heeft een kind pijn. De pijn kan in de lies maar bijvoorbeeld ook rond de knie of ter hoogte van het bovenbeen plaatsvinden. Als deze pijn plotseling ontstaat, is meestal de minste beweging al erg pijnlijk.

 

Diagnostiek

 

Het lichamelijk onderzoek moet voorzichtig worden uitgevoerd, indien er een verdenking op een epifysiolyse van de heup is. Röntgenfoto's van de heup zijn belangrijk.

 

Behandeling

 

Het doel van de behandeling is de afglijding van de heupkop te stoppen en soms ook om die terug te zetten. Dit vindt plaats met een operatie. Hierbij wordt de heupkop aan het dijbeen vastgeschroefd.

 

Prognose

 

Ook ná deze operatie bestaat er een kans op doorbloedingsstoornissen van de heupkop. Dit kan ernstige gevolgen hebben in de zin van pijn en verminderde beweeglijkheid. Echter, als de heupafglijding niet al te erg is en het afglijdingsproces gestopt is met behulp van een operatie, is de kans groot dat er op lange termijn geen nadelige gevolgen zijn voor de heup.

 

Het afglijden treedt soms aan beide heupen op. Daarom zijn sommige orthopedisch chirurgen geneigd de andere heup ook alvast (preventief) te opereren. Veel orthopedisch chirurgen zullen de andere heup echter liever alleen blijven controleren.